Een nieuw pak na 30 jaar

In 1994 wordt Brian Claeys de nieuwe stadsnar, nadat Roger Liefooghe zijn zotskap aan de kapstok hangt.

Vol enthousiasme neemt Brian deze uitdaging aan. Jaarlijks gaat hij ongeveer 15 keer ‘optreden’ als stadsnar.
Vaak is dat bij lokale verenigingen die iets ludieks willen doen. Ovenkoeken gooien van de kerktoren van Elverdinge bijvoorbeeld. Of beertjes uitgooien op de kermis van Hollebeke.

Maar hij wordt ook op andere plaatsen uitgenodigd: om stedenbanden aan te halen bijvoorbeeld.

De rol van de stadsnar stamt uit het middeleeuws verleden. 
De nar is een beetje een tweeslachtig figuur: er wordt met hem gelachen, maar hij kan zich wel iets meer permitteren dan anderen. Hij kan makkelijk maatschappijkritische moppen maken.

De Ieperse stadsnar gooit al sinds 1938 pluchen katjes van het belfort tijdens de Kattenfeesten.
Tijdens de driejaarlijkse Kattenstoet staan dan duizenden mensen op de Grote Markt in de hoop zo’n katje te kunnen vangen.

Het pak van Brian was nog niet tot op de draad versleten. Om te vermijden dat er na 30 jaar plots toch iets zou gebeuren, werden de leerlingen van de Heilige Familie gecontacteerd om een nieuw kostuum te maken.

Het oude pak werd volledig uit elkaar gehaald en diende als model voor het nieuwe pak. Op enkele plaatsen werd wat extra speling voorzien en nu is het pak klaar voor het grote publiek.
Brian draagt zijn nieuwe pak voor het eerst op zondag 12 mei, tijdens de 46e kattenstoet.

 

Op de foto’s zie je stadsnar Brian Claeys en leerkrachten Rita Lenoor en Ann Verbeerst van de Modeafdeling van de Heilige Familie in Ieper.